IndustryTalks#E7: Mladen Šarlija

Posjetite nas na našim društvenim mrežama!

Dobrodošli na sedmi IndustryTalks podcast!

Gost našeg sedmog podcasta je gospodin Mladen Šarlija –  direktor i predsjednik Uprave kompanije HSTec d.d. U daljnjem tekstu pročitajte o razvoju kompanije, njezinom poslovanju te za više poslušajte naš podcast! 

Mladen Šarlija diplomirani je inženjer strojarstva Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu. Za strojarsku struku ga je, kako kaže, predodredilo obiteljsko nasljeđe budući da mu je otac bio razvojni inženjer. Svoj prvi posao započeo je još tijekom studiranja, u obiteljskoj kompaniji, gdje se bavio konstrukcijom i izradom alata za nisko prešanje polimera, a u tome smjeru je nastavio i daljnji razvoj svoje karijere. 

Kompanija HSTec (High Speed Tecnique) osnovana je 1997. godine u pogonu ratom razrušene bivše tvornice specijalnih alatnih strojeva SAS Zadar od strane trojce inženjera – gospodina Mladena Šarlija te dvojce njegovih dugogodišnjih partera Željka Goje i Frana Marasovića. Krenuli su s idejom o stvaranju inovativnog biznisa, a ubrzo su u suradnji sa SAS-om Zadar pronašli svog prvog stranog partnera, njemačku kompaniju Indramat (današnji Bosch-Rexroth) koja je svoju investiciju usmjerila u obnovu razrušenog pogona i početak proizvodnje.  

HSTec je tako nastao kao zajedničko ulaganje kompanije Indramat-a, svjetski poznate u proizvodnji elektromotornih pogona, i SAS-a Zadar. Potom je 2001. njemačka tvrtka Ketterer otkupila udjele SAS-a, Bosch Rexrotha i ostala većinski dioničar do 2009. godine. Dolaskom krize Ketterer je dospio u poslovne teškoće, a današnji dioničari otkupili su njegove udjele u HSTEec-u. Kompanija je i danas u većinskom vlasništvu njenih triju osnivača.  

HSTec je inovativna razvojno-proizvodna kompanija s dugogodišnjim iskustvom u  proizvodnji specijalnih motorvretena, specijalnih obradnih i montažnih strojeva te implementaciji robotskih ćelija za razne aplikacije. Kroz podcast imate priliku vidjeti snimke iz proizvodnog pogona kroz koji nas je proveo gospodin Mladen i objasnio nam za što se koriste pojedini proizvodi 

Pored osnovnog poslovanja razvoja i proizvodnje inovativnih proizvoda HSTec posjeduje poseban odjel za servisiranje, popravke i optimizaciju pogonskih jedinki te predstavlja regionalnog lidera u popravcima, obnovama i poboljšanjima motorvretena različitih proizvođača. Odjel servisiranja danas sudjeluje sa oko 12-13% u ukupnom prometu kompanije.  

HSTec izvozno je orijentirana kompanija koja izvozi oko 85% svojih proizvoda i usluga na svjetska tržišta, a najvećim dijelom unutar Europske Unije. Glavni kupci HSTec-ovih proizvoda, uz automobilsku industriju, dolaze iz staklarske, ljevačke te prehrambene industrije. 

Gospodin Šarlija od 2017. godine obnaša dužnost predsjednika Uprave. Tijekom razgovora smo saznali kako njegovo obrazovanje nije završilo s fakultetom već kako je uspješno završio dvogodišnji Executive MBA na Cotrugli Business School. U razgovoru je naglasio kako je školovanje stalno te kako on u tu svrhu čita literaturu, stručne časopise i odlazi na razne stručne konferencije i simpozije.  

Kompanija HSTec  pridružila se i projektu EIT Manufacturing za razvoj novih CRYO-MQL obradnih rješenja. Njihov tim za istraživanje i razvoj udružio je snage s voditeljima istraživanja i tehnologije, Chalmers University of Technology, TU WIEN, Accu-Svenska AB, Sveučilište u Ljubljani (Strojarski fakultet) i Seco Tools u pronalaženju rješenja za proizvodnju bez otpada kroz učinkovitije hlađenje i podmazivanje koje ne zahtijeva značajne popravke alatnih strojeva u čiju će svrhu kompanija HSTec dizajnirati nova motorizirana vretena.  

 Dugoročna vizija tvrtke usmjerena je prema doprinosu novom konceptu razvoja Industrija 4.0 na globalnoj razini, čija je težnja stvaranje pametnih proizvoda i tvornica, integracijom ICT tehnologije i digitalizacijom različitih senzorskih sustava kao put ka poboljšanju kvalitete i učinkovitosti proizvodnih procesa. 

Gospodin Šarlija i njegovi partneri u svome vlasništvu imaju i kompaniju Kontakt čije je poslovanje usko povezano s HSTec-om. Kompanija je specijalizirana za automatizaciju specijalnih strojeva i robotskih sustava te razvoj elektroničkih sustava i elektroprojektiranje, a zapošljava oko 13 zaposlenika. Ukupno ove dvije kompanije zapošljavaju 110 zaposlenika, a prosjeći prihod po zaposleniku iznosi oko 110 000 eura.  

Kako vam se svidio ovaj razgovor? Imate li vi pitanja koja bi ste voljeli postaviti našim gostima? Pretplatom na naš bilten imate mogućnost postaviti pitanja na koja će naši gosti ekskluzivno odgovarati na kraju svake epizode. 

Sadržaj Podcasta

0:00 Uvod

2:55 S čime se HSTEC bavi? Kada je sve krenulo?

5:15 Početak razvoja karijere gospodina Mladena

7:00 Osnivanje kompanije HSTEC

9:32 Završetak fakulteta, MBA, dodatno školovanje

12:34 Organizacija vlastitog vremena i prioriteta

15:49 Tržišta na kojima HSTEC posluje

17:52 Glavni kupci HSTEC-ovih proizvoda

19:17 Industrija 4.0

21:57 HSTEC-ovi proizvodi

27:08 Koliko ljudi radi u HSTEC-u? Kako dolaze do zaposlenika?

31:28 Važnost proizvodnje za Hrvatsku

33:16 EIT Manufacturing projekt

37:40 Odjel za servis motorvretena

39:55 SAP

42:37 Ključni pokazatelji uspješnosti

43:33 Uvođenje Lean menadžmenta

46:42 Tvornica budućnosti

48:45 Savjet za studente

53:28 Kako ponovno aktualizirati karijere u proizvodnji?

YouTube Video

Spominjanja

KOMPANIJE :

HSTec  https://www.hstec.hr/  

SAS – https://sas-strojogradnja.hr/   

Bosch Rexrotha – https://www.boschrexroth.com/en/dc/

OMCO – https://www.omcomould.com/  

Kontak – http://www.kontakt-zd.hr/?setLng=hr-HR  

 

OBRAZOVNE INSTITUCIJE 

MIOC  https://www.zd-mioc.hr/  

Fakultet strojarstva i brodogradnje – https://www.fsb.unizg.hr/index.php?pocetna&lang=hr  

CONTRUGLI Business School –  https://cotrugli.org/  

Chalmers University – https://www.chalmers.se/en/pages/default.aspx  

TU Wien – https://www.tuwien.at/  

 

Nadamo se da Vam se svidjelo, podijelite našu objavu na svojim društvenim mrežama!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *