IndustryTalks #E6: Kristian Krpan

Posjetite nas na našim društvenim mrežama!

Dobrodošli na šesti IndustryTalks podcast!

Ovoga puta ugostili smo gospodina Kristiana Krpana, člana uprave i direktora kompanije MCZ d.o.o. U daljnjem tekstu pročitajte o zanimljivom razvoju karijere gospodina Krpana, o poslovanju kompanije MCZ te za više poslušajte naš podcast! 

Kristian Krpan diplomirani je inženjer strojarstva Tehničkog fakulteta u Rijeci, smjer konstrukcije. Po završetku faksa, 1997. godine, svoj prvi posao pronalazi na Brodogradilištu Viktor Lenac kao pomoćnih voditelja projekta. Tijekom razgovora ispričao nam je pobliže o svojim obavezama na brodogradilištu, ali i o neočekivanim vještinama koje je tamo stekao.   

Sljedeća kompanija u kojoj je radio bila je vodeći hrvatski proizvođač metalne ambalaže, MGK Pack d.d. Sa samo 32 godine postao je predsjednika Uprave kompanije MGK Pack d.d., gdje se zadržao sljedećih 9 godina. Krajem 2014. godine prvi je puta stupio u kontakt s tadašnjim predsjednikom Uprave MCZ Group SpA, gospodinom Walterom Bredaom, nakon čega je tamo započeo radni odnos i zadržao se sve do danas. Gospodin Krpan danas obnaša dužnost člana uprave i direktora kompanije MCZ d.o.o. iz Labina.

Kompanija MCZ d.o.o. dio je talijanske grupacije MCZ Group SpA sa sjedištem u Pordenone. MCZ Group SpA europski je leader u proizvodnji sustava grijanja na pelet, posebice po inovativnosti, a na godišnjem nivou grupe proizvede se 60000-70000 peći. Radi rastućih potreba tržišta grupa MCZ odlučila je povećati proizvodne kapacitete te je  2013. godine osnovala društvo u Hrvatskoj, to je ujedno bio i  prvi pogon otvoren izvan Italije upravo u gradu Labinu. Iako je proizvodnja počela krajem 2013., već u 2014. godini ostvaren je ukupan prihod u visini od 68 milijuna kuna.

Jedan od glavnih razloga pokretanja proizvodnje na labinskom području bio je ‘bazen’ postojeće radne snage. Također u razgovoru s gospodinom Krpanom saznali smo da je tadašnja gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Tuliom Demetlikom uvelike pomogla da se navedena talijanska investicija realizira baš u gradu Labinu.

U Labinu se proizvode, jednim manjim djelom, peći na toplo-zračno grijanja, a većim djelom peći i kotlovi na toplo-vodno grijanje, dakle za etažno grijanje ili za grijanje kuća. Dnevno se proizvede 70-80 peći na pelet. Korištenjem peleta postiže se energetska iskoristivost više od 90% energije iz samog energenta koja prelazi u toplinsku energiju. Radi usporedbe, peć na drva postiže energetsku iskoristivost od oko 60-70% energije, a dodatna prednost korištenja peleta u odnosu na drvo je što njegovim izgaranjem ostaje znatno manje izgaranog materijala koji se treba očistiti iz peći. Također i cjenovno gledano pelet je i dalje znatno jeftinije od ukapljenog naftnog plina ili nafte.

Cijeli proces proizvodnje je visoko organiziran po principima Lean-a. U pravilu se vrši transport proizvoda na dnevnoj bazi ili u glavno skladište ili kupcu kako ne bi došlo do gomilanja zaliha. U podcastu detaljno možete ćuti kako su ovaj princip uveli u proizvodni pogon u Labinu.

Prema podacima iz 2018. godine, peći iz Labina griju domove u preko 40 svjetskih zemalja. Zbog dobrih rezultata u pogledu izvoza kompaniji MCZ d.o.o. 2017. i 2018. godine dodijeljena im je nagrada “Zlatni ključ” u kategoriji najboljeg malog i mikro izvoznika. MCZ grupacija na godišnjoj razini ostvari ukupni prihod u visini od 130 milijuna eura, a gotovo 70% tog iznosa ostvaruje na stranim tržištima.

U razgovoru smo se dotakli i problema u nedostatku kvalitete obrazovnog sustava. Zanimljiv podatak je da 30-40% rade snage unutar MCZ-a d.o.o. nema nikakvu tehničku naobrazbu, zbog čega im kompanija omogućava dodatno usavršavanje kroz rad. Dotaknuli smo se i činjenice kako nam je pandemija još jednom pokazala važnost proizvodne djelatnosti, tj. proizvodnje proizvoda s visokom dodanom vrijednošću.

Kristian Krpan je i član Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca. U razgovoru nam je ispričao kako se u HUP uključio kako bi mogao podijeliti svoja znanja sa drugima i ostaviti trag. Jedna od hvale vrijedne ideja HUP-a ove godine je bio institut skraćenog radnog vremena.

Kako vam se svidio ovaj razgovor? Imate li vi pitanja koja bi ste voljeli postaviti našim gostima? Slobodno nam odgovore pišite u komentar ili na društvene mreže. 

Sadržaj Podcasta

0:00 – Zanimljivosti

0:57 – Uvod

1:40 – Ukratko o MCZ kompaniji

3:22 – Što je to pelet?

3:44 – Iskoristivost peleta

7:08 – Kako to da je MCZ baš u Labinu

10:02 – Kompleksnost proizvoda

13:02 – Prolazno vrijeme u proizvodnji

15:02 – Kontrola Kvalitete

16:32 – EU sredstva i Industrija 4.0

17:42 – Položaj Hrvatske industrije

18:24 – HNB analiza spremnosti Hrvatske za Industriju 4.0

19:23 – MCZ Italija i obrazovanje unutar kompanije

22:00 – Obrazovanje u RH

25:00 – Proizvodni parkovi

25:25 – Lean Menadžment

26:55 – Stanje industrije u 90-im godinama

30:10 – Kanban kartice i upravljanje materijalom

33:02 – Kako ste krenuli u implementaciju Lean Menadžmenta

35:21 – Kako prenjeti promjenu na zaposlenike

37:38 – Koji ste fakultet završili

38:03 – Prvi posao

41:39 – Remnot u brodogradnji

44:01 – Odgovornosti na poslu

45:22 – Upornost i iskustvo u poslu

47:41 – Tri ključne stvari naučene u brodogradnji

51:18 – Prelazak iz brodogradnje u proizvodnu industriju

54:50 – Napredak u financijama i računovodstvu

57:47 – Prelazak u MCZ

58:04 – Kako ste se prilagodili na novu industriju

59:30 – Razmišljanje o otkazu

59:53 – Potres u Petrinji, donacije

1:03:14 – Hrvatska udruga poslodavaca

1:06:06 – Rad gospodarskog vijeća u Labinu

1:07:23 – Savijet za mlade

1:09:39 – Važnost proizvodnje za RH

1:12:43 – RH Unicorn vs Talijanski Unicorni

1:14:10 – O čemu bi mladi trebli učiti

1:18:09 – Završna riječ

YouTube Video

Spominjanja

Poduzeća

Brodogradilište Vitkor Lenac – https://www.lenac.hr/hr/

MEP Rijeka – https://www.mep.hr/

MGK Pack  d.d. – http://www.mgk-pack.com/

Nadamo se da Vam se svidjelo, podijelite našu objavu na svojim društvenim mrežama!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

2 Replies to “IndustryTalks #E6: Kristian Krpan”

  1. Stjepan Serdarusic

    Pozdrav!
    Sve pohvale na ovoj živoj promociji struke i proizvodnje.
    Predložio bih ukoliko je moguće kombinirati razgovor sa gostom i ranije snimljenim materijalom u pogonu i onda komentirati proizvodnju nakon snimljenog priloga ili jednostavno snimiti dodatno nešto iz pogona i dodati u podcast. Nešto tematski kao npr. kako je organizirano radno mjesto ili kanban za čelične strukture.

  2. Miro Hegedić

    Pozdrav Stjepane. Ovo je odličan prijedlog. U MCZ imaju dobro razrađen sustav KANBAN-a u dijelu limova, tako da vjerujem da bi ovo bila vrlo zanimljiva priča. Imamo u planu uključiti ovakve stvari, ali trenutno zbog opreme koju koristimo nismo u mogućnosti to tako napraviti. Vjerujem da ćemo uskoro biti. Hvala vam na podršci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *