IndustryTalks #E8: Davor Gečić

Posjetite nas na našim društvenim mrežama!

Dobrodošli na osmi IndustryTalks podcast!

U svom zadnjem posjetu kompanijama posjetili smo kompaniju LPT d.o.o. koja se nalazi u gradu Prelogu. Kompanija LPT d.o.o. dio je američke korporacije Legget & Platt čije se središte nalazi u gradu Carthageu, u saveznoj državi Missouri u Sjedinjenim Američkim Državama. LPT d.o.o. dio je europske divizije Leggett & Platt Components Europe.

Kompanija je podijeljena u dva osnovna segmenta poslovanja – proizvodnja žice i žičanih jezgri za madrace te proizvodnju strojeva, opreme i dijelova za strojeve u proizvodnji žičanih jezgri. U proizvodnji žičanih jezgri LPT d.o.o. ima status najvećeg hrvatskog, ali i regionalnog proizvođača različitih tipova žicanih jezgri za madrace i namještaj.

Imali smo čast razgovarati sa gospodinom Davorom Gečićem, diplomiranim ekonomistom koji u korporaciji Leggett & Platt obnaša više dužnosti. U kompaniji LPT d.o.o. obnaša dužnost direktora i predsjednika Uprave, dok na razini grupacije od 2014. godine obnaša funkciju Division President Europe & Asia . Gospodin Gečić odmah po završetku Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, gdje je u dva navrata proglašen za najboljeg studenta, zapošljava se u kompaniji Hespo d.o.o. kao analitičar prodaje, a nakon kraćeg vremena preuzima funkciju direktora prodaje. Vrijedno je napomenuti kako je prije upisa Ekonomskog fakulteta gospodin Gečić proveo 5 semestara na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu što mu je od velike pomoći danas u poslu.

Nakon što je preuzeo funkciju direktora prodaje, patenti u vlasništvu kompanije Hespo d.o.o. privukli su pažnju Američke korporacije Leggett & Platt te je tako prodajom dijela društva kompanije Hespo d.o.o. početkom 2000. godine osnovana kompanija LPT d.o.o. čiji je vodstvo preuzeo gospodin Gečić. Danas gospodin Gečić povrh tvornice u Hrvatskoj, upravlja i dijelom koji uključuje još 10 tvornica u Danskoj, Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Italiji, Kini i Južnoafričkoj Republici koje zapošljavaju više od 1600 djelatnika. Za izvrsne rezultate proteklih godina odgovoran je i Gečićev tim od 20 ljudi, od kojih je petnaestak u Hrvatskoj, a ostatak u Engleskoj.

Kompanija LPT d.o.o. u prvoj godini poslovanja ostvarila je prihode između 5 i 6 miliona eura sa zaposlenih 130 ljudi, danas kompanija zapošljava 490 ljudi od čega 390 u proizvodnji žičanih jezgri, a 100 u strojogradnji. 2020. godine ostvarili su prihode od oko 500 miliona kuna. Značajno proširenje kapaciteta, kao i ulaganje u najmodernije tehnologije, opremu, strojeve i kadrove rezultiralo je poboljšanjem poslovnih procesa, dodatnim konsolidiranjem proizvodnje te smanjenjem troškova poslovanja, a samim time i povećanjem konkurentnosti na postojećim tržištima, kao i pripremu za osvajanje novih tržišta.

2016. godine društvo je počelo s izgradnjom nove tvornice za proizvodnju žice i dogradnju postojeće tvornice za proizvodnju žičanih jezgri, čime su se proizvodni prostori povećali za dodatnih 15.500 m2, odnosno ukupni prostori povećavaju se na 38.000 m2. Investicija od 150 milijuna kuna rezultirala je dodatnim zapošljavanjem minimalno 60 radnika. Danas tvornica u gradu Prelogu kompanije LPT d.o.o. najveća je tvornica korporacije Leggett & Platt te izvozi preko 95% svojih proizvoda.

Sadržaj Podcasta

0:00 Uvod

0:43 Značenje imena LPT d.o.o.

1:30 Pozicija unutar grupacije Leggett & Platt

2:10 Grupacija Leggett & Platt

4:32 Kako je nastala kompanija LPT d.o.o.?

6:08 Promjene od početka pa do danas

7:00 Proizvodni asortiman

8:45 Zašto grad Prelog?

11:17 Površina proizvodnog pogona

11:45 Planovi za budućnost

12:20 Formiranje industrijske zone Prelog

13:50 Važnost proizvodnje za lokalnu zajednicu i Hrvatsku

15:09 Utjecaj proizvodnje na ekonomiju

16:57 Izvoz proizvoda i uvoz sirovina

18:40 Kako dolazite do radnika?

22:48 Strojogradnja

24:38 Obrazovanje

26:33 Početak karijere

28:34 Da opet imate 20 godina, postoji li nešto što bi ste promijenili?

29:45 Studij industrijskog inženjerstva

30:48 Važnost prakse

32:15 Organizacija vremena i planiranje aktivnosti

37:28 Kulturološke razlike u poslovanju

41:00 Komunikacija e-mailom

43:35 Upravljanje idejama

47:00 Kako koristite vrijeme dok putuje na posao?

48:08 Borba sa stresom, organizacija privatnog života

51:12 Donošenje odluka

54:20 Poslovanje prije korone i sada

59:00 Tvornica budućnosti

1:00:47 Informacijski sustavi u proizvodnji

1:05:45 Koliko dugo unaprijed planirate?

1:07:08 Savjeti za studente

1:08:04 Važnost proizvodnje za RH

YouTube Video

Spominjanja

KOMPANIJE :

LPT d.o.o. https://lpt.hr/ 

Legget & Platt – https://leggett.com/ 

Hespo d.o.o. – https://hespo.hr/    

 OBRAZOVNE INSTITUCIJE 

Fakultet strojarstva i brodogradnje – https://www.fsb.unizg.hr/index.php?pocetna&lang=hr  

Ekonomski fakultet Zagreb https://www.efzg.unizg.hr/

 

Nadamo se da Vam se svidjelo, podijelite našu objavu na svojim društvenim mrežama!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *