IndustryTalks #E9: Stjepan Šafran

Posjetite nas na našim društvenim mrežama!

Dobrodošli na deveti IndustryTalks podcast! 

Gost naše devete epizode je gospodin Stjepan Šafran – dugogodišnji obrtnik i poduzetnik, vlasnik i predsjednik nadzornog odbora kompanije Metal Product d.o.o. U nastavku teksta pročitajte o 55 godina radnog iskustva gospodina Šafrana i razvoju kompanije Metal Product, a za više poslušajte naš podcast!

Stjepan Šafran završio je obrtničku školu i visoku kvalifikaciju u metalnoj struci s kojom je stekao V. stupanj strojarsko-tehničke škole, smjer rukovođenje u privredi. Već kao desetogodišnjak je sanjao kako jednog dana želi otvoriti svoju radionicu, a tu želju je ubrzo i ostvario 

Njegova poslovna priča započela je 1967. godine kada je pokrenuo obrtničku radionicu za preradu metala i strojnu obradu sa samo 22 godine, u garaži velikoj 35 četvornih metara sa samo jednim radnikomto vrijeme, obrtnici još nisu imali pravo na zdravstveno i mirovinsko osiguranje, nisu smjeli zaposliti više od 5 radnika, niti raditi u prostoru koji je bio veći od 72 kvadrata, no bez obzira na ta ograničenja gospodin Šafran posuđuje kapital od svoga oca i započinje svoj poduzetnički pothvat sa svega tri stroja 

20210927_154704

Već 1969. godine počinju prve isporuke elektro opreme za potrebe Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. Proširenjem tržišta i dobrim prihvaćanjem proizvoda kao i svakodnevnim povećanjem narudžbi povećava se i broj zaposlenih, 1971. godine bilo ih je 12, da bi 1990.godine taj broj bio 40, što je u to vrijeme bio maksimalno dozvoljen broj zaposlenika. 

Radionica je poslovala u ograničenim uvjetima razvoja zbog tadašnjeg socijalističkog sustava sve do 1990. godine kada dolazi do promjene zakonskih propisa i ukidaju se sva ograničenja, a gospodin Šafran radionicu preustrojava u novo poduzeće – Metal ProductIz same radionice razvila su se dva poduzeća: Metal Product i Alu Product.  

Danas se poslovanje poduzeća nalazi se na dvije lokacije – u Odri i Brezničkom Humu, a ukupna površina proizvodnih hala iznosi 15.000 m2. U proizvodnom pogonu Odra nalazi se CNC strojna obrada, automati, pile, bušilice, plastična obrada, alatnica te centralno skladište. U proizvodnom pogonu Breznički Hum nalazi se bravarija, zavarivanje, odmašćivanje, montaža i ljevaonica. Na te dvije lokacije zaposleno je više od 250 ljudi.  Kompanija Metal Product proizvodi elektroopremu, kabelski spojni i ovjesni pribor, opremu za izolirane i neizolirane mreže, metalne konstrukcije i LED rasvjetu za unutrašnje prostore i uličnu vanjsku rasvjetu te nudi lijevanje obojenih metala tlačnim i kokilnim lijevom, kao i strojnu obradu metala klasičnim i CNC strojevima. 

20210927_154646

To je međunarodno orijentirana kompanije koja izvozi više od 80% svojih proizvoda, a osnovna djelatnost kompanije je proizvodnja opreme za energetski sektor, pa je tako jedan od njihovih najvažnijih i najdugovječnijih kupacaHrvatska elektroprivreda (HEP)Tvrtka također aktivno surađuje sa svoja četiri strateška partnera, TE-om Connectivity i Pfistererom iz Njemačke, Tyco Electronicsom iz SAD-a te Wam Grupom iz Italije. 

Nakon 53 godine rada, potkraj 2020. godine, gospodin Šafran napušta poziciju predsjednika Uprave kompanije Metal Produkt te postaje predsjednik Nadzornog odbora​ te kompanije. 

Gospodin Šafran je tijekom cijelog svog poduzetničkog rada bio izuzetno aktivan u svim institucijama i organizacijama koje su poticale i unapređivale obrtništvo, gospodarstvo i poslovno okruženje. Član je Udruženja obrtnika grada Zagreba, Obnašao je dužnost predsjednika Hrvatske obrtničke komore od 1999. do 2007. godine, u dva mandata, 1999. – 2003. i 2003. – 2007., a zbog svog velikog doprinosa, odlukom Skupštine Hrvatske obrtničke komore, izabran je za doživotnog počasnog predsjednika te ustanove. 

Za gospodarski uspjeh kao i svoj dugogodišnji društveni rad, Stjepan Šafran, je dobio brojna priznanja, a jedno od novijih bilo je da je proglašen Europskim poduzetnikom godine, 2019. godine, u velikom finalu European Business Awards. Metal Product odabran je među više od 150.000 poduzeća iz 33 zemlje, a suci su pri ocjenjivanju koristili 7 kriterija: vodstvo, stvarni fokus na kupce, motiviranje ljudi, kreativnost i inovacije, etičnost te rezultati i rast.  

Stjepan Šafran 2006. godine pokrenuo je i vlastitu vinariju, obnovivši time obiteljsku tradiciju  uzgoja vinove loze i proizvodnje vina. Danas je to jedna od najvećih vinarija u Varaždinskoj županiji sa 15 hektara vinograda. 

Kako vam se svidio ovaj razgovor? Imate li vi pitanja koja bi ste voljeli postaviti našim gostima? Pretplatom na naš bilten dobivate tu mogućnost! 

 

Sadržaj podcasta

 

YouTube Video

Spominjanja

OBRAZOVNE INSTITUCIJE 

Fakultet strojarstva i brodogradnje – https://www.fsb.unizg.hr/index.php?pocetna&lang=hr  

Ekonomski fakultet Zagreb https://www.efzg.unizg.hr/

 

Nadamo se da Vam se svidjelo, podijelite našu objavu na svojim društvenim mrežama!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *